17.06.2020

БОТУЛІЗМ: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ПРОФІЛАКТИКА

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків та його можна уникнути при дотриманні нескладних харчових правил.

Найчастіше ботулізм виникає при споживанні продуктів домашнього консервування (м’яса та риби), в'яленої чи копченої риби. Також, небезпечними вважаються всі консервовані продукти, які не пройшли належну термічну обробку, неправильно зберігались, транспортувались. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоб запобігти ботулізму слід уникати споживання наступних продуктів:

-    в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
-    м'ясних і грибних консерв;
-    консервів домашнього виробництва;
-    якщо є сумніви, щодо якості, умов зберігання та транспортування продуктів належним чином.

Найчастіше перші симптоми виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.
Якщо наявні вказані симптоми – необхідно повідомити свого сімейного лікаря, який визначить подальшу тактику лікування.

Будьте здорові!
Повернення до списку